„Самуиловата крепост“ ще бъде обновена с 2 млн. лв.

Финансирането е по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013

328 ~ 1 мин. четене

Националния парк-музей "Самуилова крепост" край Петрич ще бъде обновен и възстановен с близо 2 млн. лв. За реставрацията ще бъдат осигурени 1.92 млн. лв., като парите се отпускат за изпълнението на проект "Хиляда години от битката на Самуил (1014-2014) - устойчиво развитие на туристическа атракция "Самуилова крепост" в община Петрич".

Финансирането е по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Бенефициент на проекта е община Петрич, съобщава БТА. Община Петрич участва в съфинансирането на проекта със 110.96 хил. лв.

Превръщането на "Самуиловата крепост" в модерна туристическа атракция ще бъде извършено година преди честванията на 1000-годишнината от битката между българския цар Самуил и византийския император Василий Втори, проведена на 29 юли 1014 г. в планината Беласица.

"Самуилова крепост е място на едни от най-драматичните събития в българската история и амбицията на всички, които работят по този проект, е да го изпълнят отлично, за да може всеки българин, който го посети след това, да се чувства горд от националната ни история", заяви кметът Вельо Илиев.

Националният парк-музей "Самуилова крепост" е част от списъка на 100 забележителности на Република България, припомнят от общинската управа в Петрич.

Подкрепи Economic.bg