Северна Корея отвори луксозен ски курорт

Китайски туроператор ще го предлага на чужди туристи и разкри подробности в блога си

4379 ~ 2 мин. четене

Едва ли ако си помислите за Северна Корея, първата ви асоциация ще е свързана със ски. Но страната отвори за посетители един от луксозните си и изолирани ски курорти, съобщава CNN. Курортът се намира в Масик, провинция Кангуон и отвори официално врати за гости на 1 януари.

Един от първите посетители на луксозния комплекс е Саймън Кокерел от базираната в Пекин туроператорска Koryo Tours, която е сред малкото чуждестранни компании, работещи в Северна Корея. Той споделя впечатленията си в блога на компанията - http://koryogroup.com/blog/.

Оше си пристигането си тук веднага попаднах на познато лице - Денис Родман, пише Кокерел. Бившата звезда на НБА бе в началото на годината на посещение в Северна Корея за рождения ден на лидера Ким чен-Ун, с когото са в приятелски отношения и често му гостува, уточнява CNN.

Друга изненада сред гостите е нашумялата севернокорейска момичешка група "Moranbong Band," сйстоящат се от 20-тина момичета, които вървяли под ръка със самия Ким. Те са поп феномен в страната - жените копират прическите им, мъжете пък ги преследват по други причини, споделя в блога Кокерел.

Таксата за курорта все още не е окончателно определена, но според Кокерел тя ще е около 30 евро без наем на ски и още допълнителни 12 евро за ски.

Той определя хотела като "много спретнат и удобен", със 120 стаи в две отделни сгради, плувен басейн, барове, кафенета, билярдни маси, зала за караоке, парна баня и сауна. За почитателите на ските има 11 писти, сред които 2 за начинаещи, местни гидове, които говорят английски език, но не карат ски, и отделно ски учители.

Очаква се ски курортът да привлече чужди туристи, въпреки че е построен за местни, коментира Кокерел. Числото на местни ски почитатели също е изненадващо, като се има предвид, че доскоро в страната е имало една писта, и то в отдалечено и трудно достъпно място, допълва той.

Чужди туристи не могат директно да запазят почвки в курорта, те трябва да са купили групов туристически пакет през компании като Koryo. Очакваме потвърждение от властите в Пхенян, за да започнем да предлагаме пакета на туристи, казва още Кокерел.

Запознати сме и с противоречията около ски курорта, който е извънредно скъп проект, считан от мнозина за икономически съмнителен и емблематичен за скорошното развитие на стрителството в страната, коментира в блога на компанията нейният служител.

Курортът е подложен на много критики от самото планиране до изграждането му. Австрийски и френски компании са отказали доставката на лифтове за Северна Корея, а швейцарското правителство е блокирало потенциална сделка с швейцарска компания, съобщава The Washington Post. Причината е наложени през март санкции от страна на ООН, блокиращи доставката на луксозни стоки за азиатската държава. Ски лифтовете, които в момента работят в Масик, са произведени в Китай.

Подкрепи Economic.bg