Северна Корея поиска статут на ядрена страна

Пхенян започна през последните дни да говори за диалог в отговор на призивите за преговори, отправени от САЩ и Южна Корея

96 ~ 1 мин. четене

Северна Корея (КНДР) поиска да бъде призната официално за ядрена държава, предаде Reuters. Искането цели да бъде отхвърлено поставеното от САЩ условие Пхенян да се откаже от оръжейната си ядрена програма, за да започнат преговори за примирие.

Севернокорейските медии отхвърлиха като безпочвено и неприемливо поставеното от Вашингтон и Сеул условие Пхенян да се съгласи да унищожи ядрените си оръжия и да прекрати изстрелването на ракети.

Въпреки това, след седмици на напрежение на полуострова, включващо севернокорейски заплаха за ядрена война, Пхенян започна през последните дни да говори за диалог в отговор на призивите за преговори, отправени от САЩ и Южна Корея.

„Ако КНДР седне на маса за преговори със САЩ, това трябва да бъде диалог между ядрени държави, а не едната страна да насилва другата да премахне ядрените оръжия", отбелязва една от популярните севернокорейски медии „Нодон синмун“.

Подкрепи Economic.bg