Зърнопроизводителите доволни от кампанията за директните плащания

Заявена бе инвестиционна готовност и потенциал за кандидатстване с нови проекти по Програма за развитие на селските райони

104 ~ 1 мин. четене

Представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изразиха задоволството си от развитието на кампанията за директните плащания. Това стана ясно след срещата с министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков, на която бе обсъдено подаването на заявления за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), предадоха от министерството.

Това се потвърждава и от обективните резултати, посочени от Главна дирекция „Земеделие и поземлени отношения”, според които около 60% от регистрираните земеделски производители са подали своите заявления за подпомагане, като те покриват над 70% от обработваните площи.

Относно текущата кампания за директните плащания за 2012 г., зам.-директорът на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Свилен Костов увери, че до края на април ще се извършат всички плащания по застъпените и наддекларирани площи.

На проведената среща представителите на УС на НАЗ заявиха инвестиционна готовност и потенциал за кандидатстване с нови проекти по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) в случай, че в приемите през 2013 г. бъдат насочени средства към инвестиции, свързани със зърнопроизводството.

НАЗ представи на министър Станков и своя стратегия за зърнопроизводството, като той пое ангажимента да я внесе за обсъждане на следващо заседание на Агро-бизнес съвета.

Подкрепи Economic.bg