Отношенията между САЩ и Венецуела повишиха петрола

Външните министри на ЕС приеха решение за облекчаване на наложеното върху Сирия петролно ембарго

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Острата комуникация между САЩ и Венецуела през последните дни, предизвикана главно от избирането на Николас Мадуро за наследник на Уго Чавес в латиноамериканската страна предизвика леко покачване в цените на петрола на световните борси.

Фючърсите за месец май на лекия суров американски петрол WTI отбелязаха ръст на нюйорската борса с 0.75 цента, достигайки до 88.76 долара за барел. Сортът Brent също поскъпна с около 74 цента до 100.39 долара за барел.

Министърът на петрола на Венецуела Рафаел Рамирес заяви, че най-ниската цена за суровината сорт Brent трябва да бъде около 100 долара за барел. Той съобщи пред журналисти, че на следващото заседание на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на 31 май латиностраната ще постави въпроса пред представителите на останалите държави.

Междувременно, външните министри на Европейския съюз (ЕС) приеха решение за облекчаване на наложеното върху Сирия петролно ембарго, позволявайки продажба на суров петрол от контролираните от опозицията сирийски райони.

Според новите правила европейските вносители могат да купуват петрол от доставчици, одобрени от сирийската опозиция. Решението бе взето на среща на външните министри на ЕС в Люксембург.

Великобритания и Франция искат също да се разгледа въпросът за оръжейното ембарго, настоявайки за премахването му. Срокът на ембаргото върху оръжията изтича в края на май.

Подкрепи Economic.bg