Шойбле: Нямаше как да спасим Laiki Bank

Преструктурирането на Bank of Cyprus и закриването на Laiki са оправдани действия, смята германският финансов министър

112 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Не можехме да постигнем резултат, ако се бяхме опитали да спасим и двете банки. Така германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира решението на Еврогрупата да преструктурира най-голямата банка в Кипър - Bank of Cyprus и да закрие втората най-голяма - Cyprus Popular Bank (Laiki Bank). Според него тези действия са оправдани.

"Това е горчив резултат за Кипър, но съответства на изискванията на германското правителство", отбеляза Шойбле на пресконференцията в края на заседанието на Еврогрупата. Той изрази увереност, че Бундестагът ще утвърди антикризисната помощ за Кипър

"Отпускането на антикризисна помощ от 10 млрд. евро трябва да бъде одобрено от всяка страна без изключение от еврозоната, а думата на Германия, която е първата икономика в ЕС, е определяща", каза Шойбле.

Той обясни, че преструктурирането няма нужда от одобрение от парламента в Никозия, защото съответното законодателство вече е прието от депутатите.

"Сделката "ще доведе до фундаментални промени" в кипърския банков сектор и ще намали размера му до средното за ЕС равнище. Това означава свиването на банковия сектор наполовина от сегашните 7-8% от БВП до 3.5% от БВП със съответната загуба на хиляди работни места", прогнозира Шойбле.

Подкрепи Economic.bg