Хампарцумян: Дянков задуши бизнеса

"Икономиката не е публичен дом", подчерта изпълнителният директор на "УниКредит Булбанк"

144 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Още през 2009 г. министърът на финансите Симеон Дянков извърши неправилна стъпка като спря плащанията от държавата към фирмите за свършена работа и така задуши бизнеса. Това каза в ефира на bTV главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян. Според него малкият и среден бизнес първо е бил задушен от спрените плащания, а след това е подложен на "рекет" чрез постоянни данъчни проверки.

Председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) коментира и темата с желанието на различни нови формации да влязат в политиката. "Новите лица в политиката представляват опасност за икономиката", смята той. Според него в тази сфера има нужда от хора с опит и заяви, че "икономиката не е публичен дом".

Левон Хампарцумян смята, че въпросът дали данъкът е висок, или нисък, измества фокуса на дебата от това за какво се харчат постъпленията от него и дали имат необходимия социално-икономически ефект. "В добри години приносът на плоския данък е да насърчи предприемачеството," коментира той.Подкрепи Economic.bg