Швейцария на референдум за масовата имиграцията

Ако изходът от гласуването е положителен, страната ще наложи квоти най-много за 8 хиляди души на година

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Швейцарците гласуват днес на референдум срещу масовата имиграция най-вече на жители от Европейския съюз (ЕС), предаде Франс Прес. След петгодишни преговори с ЕС Берн реши да отвори трудовия си пазар, но властите в Швейцария обявиха, че на годината в страната ще се допускат най-много 8 хиляди души.

В основата на референдума стои дясната популистка партия Демократичен съюз на центъра (ДСЦ), която има най-много депутати в парламента. Лидерите на партията са разгневени от факта, че страната приема 80 хиляди чужденци на година. Според тях масовата е имиграция през последните години е причина за проблемите в страната – недостиг на жилища, обезобразяване на природата заради строителство на нови жилища, натоварени превозни средства.

Преди споразумението с ЕС за свободно движение, Швейцария издаваше определен брой годишни квоти на разрешителни за пребиваване , издавани на чужденци. В случай, че изходът от гласуването е положителен, страната ще възобнови тази система. Работодателите в страната са против въвеждане на тези квоти, съпътствани с множество административни формалности.

През 2013 г. броят на чужденците в Швейцария съставляваше 23.5% от населението на страната. Най-голям е броят на чужденците от Италия (291 хил. души) и Германия (284 хил. души), следвани от португалците (237 хил. души) и французите (104 хил. души).

Освен за масовата имиграция, швейцарците ще дадат своя глас и за намаляването или премахването на финансирането от здравната каса на абортите.

Подкрепи Economic.bg