Силни печалби на йената и стерлинга срещу долара

Покриване на къси позиции в златото

140 ~ 4 мин. четене

Доларът падна значително срещу йената и стерлинга в сряда заради опасенията за размера и времето на евентуалното редуциране на стимулите на Федералния резерв. Долар/йена слезе до 7-седмично дъно и заради очакванията, че японските инвеститори ще репатрират печалби от чужбина преди средата на август. Стерлингът притисна зелените пари и удари най-високи стойности за последния един месец и половина. Това стана защото инвеститорите придвижиха за по-рано очакванията си за повишение на лихвите от рекордно ниските нива след пресконференция на председателя на АЦБ.

Настроенията за долара значително се промениха след доклада за трудовата заетост в края на миналата седмица. Той загатна, че ФЕД ще е по-търпелив при отдръпването на стимулите. Липсата на значими новини от икономическия календар на САЩ през тази седмица също не провокира инвеститорите да купуват долари.

Все пак загубите на долара могат да бъдат ограничени след коментарите във вторник на председателя на ФЕД-Чикаго Чарлз Евънс, който е и сред имащите право на глас при определянето на лихвите, че централната банка вероятно ще намали покупките на облигации по-късно през годината. По-слаби покупки от ФЕД могат да доведат до по-високи лихви, което е притегателно за евентуални купувачи на долари.

Йената, която е търсена като валута предлагаща сигурност, реализира широки печалби срещу основните валути, тъй като световните пазари отчитаха спад. Долар/йена попадна под сериозен натиск при пробива на 97.50, който породи разпродажби от задействането на стоп ордери. Това бързо свали двойката до 96.17, най-ниска стойност след 20 юни. Днес сутринта котировките бяха 96.30. Японската валута е най-търсената през последните 7 дни. Кросът евро/йена слезе на 128.86. Единната валута обаче расте срещу долара и е на 1.3333.

Бизнесът в Япония спира работа за няколко седмици около средата на август покрай празниците Обън. Дилърите очакват търсенето на йени от японските инвеститори да нарасне преди големите влизащи капиталови потоци от плащанията на лихви по същото време върху огромните японски притежания на американски облигации.

Паундът междувременно е на 1.55 срещу долара, въпреки че вчера в един момент пропадна до интрадневно дъно от 1.5205 малко след публикуването на доклада за инфлацията на АЦБ, който обвърза бъдещите покачвания на лихвите със спад на безработицата. На пресконференция във вторник, председателя на АЦБ Марк Карни заяви, че бъдещите повишения на лихвите на острова няма да се случат докато безработицата не падне до 7%, което изглежда много малко вероятно поне през следващите 3 години. Пазарите обаче направиха друго заключение след последните позитивни данни от Великобритания, а именно, че безработицата ще спада по-бързо отколкото АЦБ планира това да стане за 3 години. След доклада на банката пазарите на фючърси калкулираха 90% шанс за повишение на лихвите от сегашните 0.5% в рамките на 3 години, както и известен шанс това да се случи още през 2015 година. В рамките на 4 години фючърсите калкулираха по-голяма вероятност за две повишения от по 25 базови пункта. Промените настъпиха след като последните данни загатват за доста по-добра икономика отколкото АЦБ очакваше преди 1-2 месеца. На пазар, който зависи от излизащите данни участниците не могат да останат безразлични и да приемат прогнозите на централната банка, когато текущите данни показват по-различна картина.

Покриване на къси позиции в златото

Златото реверсира първоначалните загуби днес, тъй като долара е слаб на валутните пазари и дилърите покриваха къси позиции в благородния метал. Покачването е за втора поредна сесия след спад рано в сряда до 3-седмично дъно заради опасенията че Федералния резерв ще започне да отдръпва стимулите още през следващия месец. Сега обаче инвеститорите продават дълги доларови позиции и купуват другите валути и златото. Спот цената на метала сутринта беше 1292 долара за тройунция.

Пропадането на долара се дължи на пробива на йената през няколко основни нива на подкрепа, които задействаха стоп ордери. В същото време покриването на къси позиции в златото може да отведе цената над 1300 долара за тройунция. Златото загуби около четвърт от стойността си тази година след силните икономически данни, които породиха аргументи ФЕД да намали подкрепата си за икономиката.

Председателят на ФЕД в Кливлънд Сандра Пианалто заяви в сряда, че централната банка може да започне редуцирането на покупките на облигации ако последните подобрения на пазара на труда в САЩ се задържат. Други представители на ФЕД като председателите на подразделенията в Чикаго и Далас, съответно Чарлз Евънс и Ричард Фишер, заявиха по-рано през седмицата, че стимулите могат да бъдат намалени още през септември в зависимост от икономическите данни.

Спадът на цената на златото в началото на седмицата доведе до известен интерес за покупки от Китай, който е на път да задмине тази година Индия като най-големия потребител на злато в света. Търсенето от физическия сектор продължава да подкрепя златото, но въпреки това риска от нови спадове продължава да е голям, тъй като краткосрочните индикатори изглеждат негативни спрямо златото.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg