Синдикати: Кредит от 4 млн. ще спаси ОЦК

Изпадането в несъстоятелност не било вариант за комбината

Решението за ОЦК – Кърджали е кредит в размер около 4 млн. лв. за разплащане на работниците, ремонт на завода и възможност проблемите да се решат в добра обстановка. 

Това коментира Васил Яначков, председател на Синдикална федерация "Металици" към КНСБ, цитиран от БГНЕС.

4 300 000 лв. влязоха в сметката на ОЦК – Кърджали от ГОРУБСО – Мадан, но бяха автоматично иззети от банката, продължи Яначков. Това беше моментът, който беше пропуснат и правителството беше заблудено.

Според информацията на КНСБ работещият персонал е 484 човека, като от началото на март са напуснали 103 души. За февруари на работниците се дължат 300 000 лв. за заплати, а общият размер на дължимите осигуровки е 1 700 000 лв.

Задълженията на ОЦК – Кърджали са общо 190 млн. лв., а дългосрочните активи на комплекса – 235 млн. лв.

Според Яначков, изпадането в несъстоятелност на комплекса няма да реши проблема, защото голяма част от активите в оборудването са остарели. Автоматично влизане в несъстоятелност е тогава, когато задълженията надхвърлят дълготрайните активи.

Ако заводът продължи да не работи, това може да доведе до невъзможността да поднови продукцията си. Премиерът трябва да се намеси директно в този случай, каза още Яначков.

Банките отлично знаят за състоянието на завода. Според председателя на федерация "Металици" те само ще губят, ако вкарат завода в несъстоятелност или не инвестират. Не адмирирам брутална намеса на правителството. Освен за търсене на инвеститори, може да се работи и в посока банката - кредитор да осигури средства за завода, допълни Яначков.

Коментари: 0