Сиренето няма да поскъпва

Новите изисквания към млечните продукти няма да повлияят на цената, обеща Мирослав Найденов

Две трети от производителите в България произвеждат сирене от мляко, цената му е стабилна, няма да скочи. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов в парламента по повод новата Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти.

Той обясни, че продукт от истинско мляко и сега струва много повече. "Така че сега коментираме мерки само за тези от тях, които са произведени от палмово масло", допълни Найденов. Той изрази предположение, че при въвеждане на по-строгите мерки по-скоро може да се намали предлагането или да изчезне от пазара "точно онзи продукт, произведен от палмово масло".

"Въпросът тук е икономически - доколко по-бедни хора или пенсионери могат да си позволят продукт от мляко", каза министърът. "Аз отговарям за това продуктите да бъдат качествени", допълни  той. И изрази надежда, че може да се извади палмовото масло от сиренето и кашкавала - наредбата за това била вече приета от кабинета.

"Има настояване от част от млекопреработвателите, които твърдят, че по този начин им съсипваме бизнеса, че ще има безработица", съобщи министърът. Той уточни, че е разговарял отново с премиера по този въпрос. "В първоначалния вариант на документа производителите нямаха право в една и също мандра да произвеждат продукти от мляко и от заместители. Производителите са представили аргументи, че това означава фалити", каза Найденов. Той допълни, че в момента работим по процедура, която да позволи в определен времеви график да се отделят двете производства в зависимост от поръчките, които имат и с предварителна заявка.  "Мисля си, че те за пореден път ще се опитат да заобиколят законодателството, затова сме предвидили промяна в закона за въвеждане на драконовски глоби", каза още министърът.

Той съобщи, че Агенцията по храните няма да бъде местена на друго място.

Коментари: 0