Сирия – възможни сценарии за атака

Какви са възможностите за нападение

100 ~ 4 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Какъв е планът за действие на силите на Запада? Какви са рисковете и най-вече, какъв е шансът военните действия да допринесат за разрешаване на кризата в Сирия? Ето някои от най-вероятните сценарии, в случай на военна намеса, според информация на BBC News.

Всички изказвания от страна на САЩ и Великобритания намекват за предстоящи военни действия в Сирия. Американската армия промени разположението на някои от плавателните си съдове. Възможно е и използването на британски подводници за изстрелването на снаряди. В случай на нужда от повече бойна мощ, американски и френски самолетоносачи могат да бъдат използвани за въздушни атаки, a сухоземните военни бази на САЩ в Турция и Кипър също са в готовност.

Какви са възможностите за атака?

Ограничени нападения над сирийски цели

Наричани са още „наказателни удари“. Целта на подобни атаки би била привличане на вниманието на президента Башар ал-Асад, в опит да го убедят да не прибягва до употребата на химически оръжия в бъдеще. Вероятни цели могат да бъдат военни бази или казарми на елитни трупи, приближени до Асад. Също така, могат да бъдат ударени фабрики за бойни припаси или военновъздушни бази. Предимството на подобна атака би бил минималният риск, на който се излагат западните военни сили. В „наказателната акция“ най-вероятно биха участвали ракети Tomahawk, изстрелвани от американски бойни кораби или британски подводници.

Поетапна подкрепа за сирийската опозиция

Шефът на американския генерален щаб, генерал Мартин Демпси, определя тази възможност като най-вероятна. Намесата изключва използването на смъртоносни оръжия, а залага по-скоро на мирни средства, с които да бъде подпомогната опозицията. Мярката би била продължение на досегашната дейност на страните от Запада.

Този метод обаче е твърде рисков, от гледна точка на евентуален провал заради нарастващото разцепление в редиците на опозицията и засилващия се страх на страните от Запада, че някои от основните участници сред бунтовниците имат връзки с организации, близки до мрежи от типа на терористичната организация Ал Кайда.

Ограничаване на въздушните коридори

Целта на обособяването на зони, през които е забранено преминаването на самолети, е да бъде ограничена опасността сирийското правителство да използва въздушна сила, бомбардирайки бунтовници в отдалечените и изолирани райони на страната. Това предполага обезоръжаване на сирийските сили за противовъздушна отбрана.

Обособяването на подобна зона се дискутира от повече от година. Mярката обаче има повече противници, отколкото почитатели. Преди избухването на гражданската война Сирия разполагаше с добре интегрирана мрежа от противовъздушни съоръжения, съставени от голям брой оръжия, произведени по времето на бившия Съветски съюз, някои от които разполагат с по-добри характеристики от модерните руски системи за отбрана.

Тази мярка обаче също има своите минуси. Ясно е едно – обособяването на подобна зона излага на много по-голям риск САЩ и силите на страните съюзници, отколкото останалите възможности. Освен това, операцията изисква и употребяването на военна сила – както въздушна, така и военноморска за по-дълъг период от време.

Създаване на буферни зони

Идеята, според BBC News, е свързана с изграждането на нови пристанища и убежища в Сирия, вероятно около границите с Турция и Йордания, от които да оперират, и в които да могат да бъдат настанени и снабдявани със средства бежанци и бунтовници. Тази възможност, също като предишната, е била обект на дискусия преди време, като тогава е била отхвърлена.

Контрол върху арсенала на Сирия от химически оръжия

Една от основните точки на генерал Демпси за ограничаване на снабдяването с оръжие на Дамаск. Това може да бъде извършено чрез унищожаване на части от сирийските запаси на боеприпаси, затрудняване на транспортирането им, или разрушаване на ключови съоръжения. Изпълнението на подобна операция обаче, би изисквало засилено участие на американските сили за сигурност, включващо най-вече стационирането на сухопътни войски за неограничен период от време.

От писмо на главнокомандващия на Генералния щаб, генерал Демпси, изпратено до друг американски когресмен в средата на август, става ясно едно: Демпси изразява недвусмислено несъгласието си за предприемане на военни действия срещу Сирия. Мнението на генерала е изразено няколко дни преди атаките с химическо оръжие в Дамаск, когато бе прекрачена условната „граница на търпение“, поставена от президента Барак Обама.  

В момента най-вероятният сценарии за осъществяване на военни действия от западни сили, е опцията, включваща кратки наказателни атаки, в опит да бъде изпратено съобщение на сирийското правителство. Факт е, че в предишни операции американските сили за сигурност най-често са залагали на ограничаване на въздушните коридори. Такова е извършено през 1991 г. в Ирак по време на войната в Залива, когато американците обособяват две зони, през които прелитането на самолети е забранено. Блокиране на въдушни коридори имаше и в периода 1993 – 1995 г. в небето над Босна и Херцеговина като едно от действията, предприети от НАТО по време на войната там.

Подкрепи Economic.bg