След 16 години отново ще продаваме яйца и мляко в Турция

До падане на забраната се стигна след преговори между двете земеделски министерства

252 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

След 16-годишно прекъсване, износът на български млечни продукти към Турция ще бъде възстановен, съобщиха от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Родните производители ще могат да продават и яйца на пазара в южната ни съседка.

Забраната за износ на български млечни продукти към Турция беше наложена от местните ветеринарни власти през 1997 г., припомнят от МЗХ.

Падането на забраната беше постигнато в резултат на продължителни преговори между МЗХ, представлявано от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Министерство на храните, земеделието и животновъдството на Турция. Двете страни договориха сертификати за износ на яйца и млечни продукти от мляко от крави, овце, кози и биволи.

Основните изисквания за млечните продукти, предназначени за човешка консумация са да произхождат от страна, свободна от шап и чума. Необходимо е да са спазени и хигиенните изисквания разписани в Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно хигиената на храните и Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход.

Друго изискване към млечните продукти е да произхождат от предприятия, изпълняващи програма, базираща се на принципите на НАССР и други европейски нормативни документи, гарантиращи безопасността на продуктите. Яйчните продукти да са произведени от предприятия, свободни от високопатогенна инфлуенца по птиците или нюкасълска болест.

Подкрепи Economic.bg