Слънчевите и вятърни централи ще работят с намалена мощност

ЕСО отново разпореди ВЕИ производителите да работят с до 40% от мощността си

188 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

По разпореждане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), днес, 25 април, между 10 и 17 ч. ще бъде ограничено производството от централи, които произвеждат енергия от възобновяеми източници. За това съобщиха от електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което захранва с ток потребителите в Западна България. Компанията е получила заповед да ограничи производството на слънчеви и вятърни централи на територията, която обслужва.

Съгласно заповедта производителите на възобновяема енергия ще работят с до 40% от мощността си. "Териториалните диспечерски управления на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД (ЕСО) разпоредиха на "ЧЕЗ Разпределение България" АД да бъдат ограничени максималните работни мощности с 40%, поради дисбаланс между производство и потребление на електрическа енергия", се казва в изявление на ЧЕЗ до медиите.

От компанията припомнят, че разпорежданията на оперативния персонал на ЕСО са задължителни за изпълнение от служителите на ЧЕЗ и за оперативния персонал на производителите на електрическа енергия, присъединени към съответната електроразпределителна мрежа.

Подкрепи Economic.bg