"Умните" елктромери няма да доведат до по-високи сметки за ток

Устройствата спестяват от 20 до 40 евро на година

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Умните" електромери няма да повишат сметките за ток. Това каза пред bTV Георги Милушев от лабораторията за електроразпределителна техника в БАН.

"Електромерите обслужват електроразпределителните дружества и няма да доведат до по-високи сметки. Напротив, полза за потребителите има, тъй като на годишна база те спестяват от 20 до 40 евро", поясни Милушев. Според него спестяването идва от самото потребление, което се следи в реално време.

Експертът заяви, че разходите при въвеждане в експлоатация на "умните" електромери трябва да бъдат споделяни между всички които ги ползват, включително електроразпределителните дружества.

За потребителите този дял ще бъде около 20%, добави още Милушев. Цената на електромерите е от порядъка на 120 евро, което означава, че на един потребител се падат 50 лв.

Относно въпросът за манипулациите, Милушев успокои, че инкасаторите нямат достъп до нивото, в което се отчита инфрареда и би било много трудно да се манипулира и рискът е много малък. Такъв достъп има само самия техник.

На много места в България вече имат автоматично отчитане, като например в пазарджишката ромска махала, където потреблението се следи в реално време.

Подкрепи Economic.bg