Сметната палата ще проверява столичното парно

Министър Делян Добрев също възложи проверка на Топлофикация София

156 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Сметната палата ще направи два одита на "Топлофикация София", решиха депутатите от Комисията по икономика и енергетика на извънредно заседание днес.  Единият ще бъде възложен веднага, ще обхване едногодишен период - от 1 януари  до 31 декември 2012 г. В срок до 15 април палатата трябва да провери дали Топлофикация е спазвала правилата и нормативните договорни отношения със своите клиенти при формиране на техните сметки и предоставяне на услугата топлоснабдяване, както и взаимоотношенията й с фирмите за топлинно счетоводство, които са пряко свързани с дяловото разпределение и формирането на сметките на клиентите. Тази проверка ще бъде завършена на 15 април, като докладът с констатациите и изводите ще бъде представен пред парламента на 15 май.

Сметната палата ще провери също как  ДКЕВР /Държавната комисия за енергийно и водно регулиране/ контролира ценообразуващите елементи и прилагането на цените на топлинната енергия. В този одит ще се включи и проверка как Министерството на икономиката, енергетиката и транспорта са упражнявали контрол върху фирмите-топлинни счетоводители.  

Вторият одит, който Палатата ще направи на Топлофикация София, включва пълен анализ на управлението и финансовото състояние на топлофикационното дружество от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2012 г. Той ще бъде възложен след приключване на първия и ще продължи от 6 до 8 месеца, като констатациите ще бъдат представени пред депутатите от новото народно събрание. Депутатите отхвърлиха предложението на Румен Овчаров, депутат от БСП този одит да започне от 2006 г.., защото тя е повратната година, в която се получил срив в събираемостта на сметките за парно.

Имаме право да възложим до 5 допълнителни одита на Сметната палата, проблемът с фактурите и с топлофикация е пряко свързан с гражданите и заслужава да се анализира и се предложат мерки за неговото трайно решаване.
    
По време на дебатите бе предложено да се създаде работна група, която да подготви промени в Закона за енергетиката в раздела "топлоснабдяване", които да решат проблемите на топлофикациите  до завършването на одита на Сметната палата и да влязат за разглеждане в парламента.   

Утре Топлофикация София ще внесе в Столична община доклад за резултатите от нейната вътрешна проверка на формирането декемврийските сметки в сгради с над 21% по високи сметки. Към огромния брой проверки на Топлофикация София се добавя и възложената от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. В МИЕТ са пристигнали жалби за сметки , с над 50% по-високи отколкото за миналия декември, каза Директорът на Дирекция "Сигурност на електроснабдяването " Куюмджиев. 

Подкрепи Economic.bg