UniCredit продава част от полската си банка

Италианската банка ще се опита да получи около 1.3 млрд. долара от сделката

216 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата италианска банка - UniCredit ще предложи за продажба 9.1% от дела си в полската банка Bank Pekao. Целта на финансовата институция, с представителство в България - "УниКредит Булбанк", е да освободи допълнителни средства и да увеличи печалбата си, пише Bloomberg.

От представения пред полския регулатор проспект, с който агенцията разполага, италианската банка ще търси между 155 и 159 злоти (50-51.3 долара) на акция. При тази цена на книжата и при предложени 23.9 млн. броя акции, сделката се оценява между 3.7 и 3.98 млрд. злоти (1.2-1.3 млрд. долара).

"Продажбата ще позволи на UniCredit да оптимизира разпределението на капитала си в групата и с освободените средства да продължи да поддържа органичен ръст на банките си в Централна и Източна Европа", коментираха от банката. "Pekao ще остане ключова в стратегията на UniCredit и италианската банка е "изцяло ангажирана" с полската си дъщерна банка", се казва още в съобщението.

В документа е записано, че UniCredit ще запази контрола над Pekao и няма да намали дела си под 50.1% след продажбата.

Италианската банка започна ревизия на стратегията си за развитие в региона на Централна и Източна Европа. Финансовата институция започна разпродажба на активи и свиване на разходите, като целта е да вдигне рентабилността си. Целта на финансовата институция е да намали с 1.5 млрд. евро разходите си до 2015 г.

"Капиталът от първи ред (Tier 1) ще се повиши до 10% или 13% и ще Базел III", каза главният изпълнителен директор Федерико Гицони.

Подкрепи Economic.bg