Сноудън обвини Обама в оказване на натиск

Според него американският президент му пречи да получи правото на политическо убежище като оказва натиск върху страните, към които се е обърнал за защита

Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън обвини президента на САЩ Барак Обама, че му пречи да получи правото на политическо убежище като оказва натиск върху страните, към които се е обърнал за защита. Изявлението на бившия анализатор на ЦРУ е публикувано на сайта на "Уикилийкс".

Това са първите думи на Сноудън от 23 юни насам, когато той отлетя за Русия. Бившият служител на ЦРУ поиска политическо убежище от Москва, като в момента се предполага, че се укрива в хотел до летището на руската столица. САЩ искат да арестуват Сноудън по обвинения в шпионаж.

В изявлението си той обвинява Обама, че е дал нареждане на вицепрезидента Джо Байдън да окаже натиск върху лидерите на страните, от които е поискал политическо убежище.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да предаде на САЩ Сноудън. Путин обаче подчерта, че ако Сноудън иска да остане в Русия, "трябва да прекрати дейността си, насочена срещу САЩ".

Междувременно стана ясно, че Едуард Сноудън е изпратил молби за политическо убежище в 21 държави, между които Русия, Исландия, Еквадор, Куба, Венецуела, Бразилия, Индия, Китай, Германия и Франция, съобщава сайтът Уикилийкс.

Коментари: 0