Сноудън разкри и за шпионаж през Angry Birds

Специалните служби на САЩ и Великобритания събирали лични чрез популярни игри и мрежи като Facebook, Flickr, LinkedIn, Twitter

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Специалните служби на САЩ и Великобритания събирали лични данни от собственици на смартфони, които играят популярната игра Angry Birds. Данните показват местоположението, възрастта, пола и друга лична информация на потребителите, пише New York Times. Разкритията са на бившия сътрудник на Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън.

Според изданието американската АНС и британските й партньори са получавали достъп до списъка с контактите на собственика на смартфона чрез популярни игри и мрежи като Facebook, Flickr, LinkedIn, Twitter. Като доказателство за твърдението си Едуард Сноудън е представил документи, според които програмата предоставя данни за потребителя и местоположението му, които се събират и съхраняват от АНС.

Бившият сътрудник на АНС разкрива още, че само за 2007 г. агенцията е използвала 767 млн. долара за тази програма, което е четири пъти повече, спрямо предходната година. Едни от най-ценните инструменти за разузнаване са т.н. "пропускащи" (leaky) приложения, които съдържат всякаква информация - от идентификационния код на смартфона до местоположението на потребителя му.

Междувременно говорителят на Белия дом Джей Карни опроверга тези твърдения, като обясни, че американските разузнавателни служби следят само хората, които представляват заплаха за сигурността. "АНС не прави профил на обикновените американци. Ние събираме само разрешени от закона комуникации във връзка с наблюдение на чуждестранни обекти за разузнавателни нужди" във връзка с борбата срещу международния тероризъм", коментира Карни.

Коментари: 0