Социалните кухни стават целогодишни

От утре трапезариите започват да работят, а не както досега - само зимата

Автор: Силвия Георгиева

От утре, 15 юли, в София врати отварят 5 нови обществени трапезарии, които ще осигурят храна за над 400 души в столицата. Така кухните в София стават общо 10, информира БНТ. Трапезариите вече работят целогодишно, а не само през зимата. Решението за това беше взето от служебното правителство.

Над 15 хиляди души в цялата страна ще могат да получават храна от социалните кухни и през лятото. В София те са около 1000. "1000 човека ще могат да получават целогодишно, до края на годината, но предполагам ще има и продължение на проекта, ще могат да получават топъл обяд", разкри Минка Владимирова, директор Дирекция "Социални дейности", Столична община.

От 15 юли работа в столицата започват още пет кухни - в кварталите "Възраждане", "Подуяне", "Витоша", "Илинден" и "Връбница". Обядът ще се раздава срещу подпис между 11 и 12 часа. Хората, които могат да получават храна от социалните трапезарии целогодишно, са подбрани предварително от районните администрации. Критерии са доходите, здравословното състояние и социалният статус.

"Списъците се актуализират непрекъснато и ако някой действително изпадне в тежко финансово или здравословно състояние, винаги може да се обърне към нас, за да потърсим друг алтернативен вариант", заяви Минка Владимирова, директор Дирекция "Социални дейности", Столична община. При определянето на списъците за храна от обществените трапезарии възрастта не е водеща, припомнят от Общината.

Коментари: 0