София и Пловдив блокирани от митинги на БСП и ГЕРБ

Митингът на БСП започва в 12 часа на Орлов мост

236 ~ 3 мин. четене

Политическите централи на двете най-големи партии БСП и ГЕРБ, блокират София и Пловдив с протести в подкрепа и против кабинета. Митингът на столетницата в София ще започне в 12 часа на Орлов мост под надслов "Да на свободата, не на омразата". Социалистите очакват в партийното им шествие да се включат повече от 50 хиляди души от цялата страна. За целта стотици автобуси ще пристигнат в събота в столицата, за да може активистите на БСП да щурмуват софийските улици в подкрепа на властта.

Митингът на БСП ще блокира централната част на София. От 10.30 до 12.30 часа се забранява влизането на автомобили по булевард "Цариградско шосе" - между площад "Орлов мост" до булевард "Пейо Яворов" и до булевард "Васил Левски". Движението на коли по булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" се преустановява по преценка и разпореждане на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), съобщават от Столична община.

От 12.30 часа до приключването на мероприятието се забранява влизането на пътни превозни средства по булевард "Цар Освободител" между улица "Г.С. Раковски" и булевард "Княз Александърл Дондуков". Забранен е и престоят на автомобили в централната част на София, с изключение на автобусите, които ще превозват активисти на червените.

Коли няма да могат да паркират на северната дъга на площад "Св. Александър Невски", на площад "Княз Александър І", на двете локални платна на булевард "Македония" и на площад "Николай Гяуров". За нуждите на социалистите и техните защитници ще бъдат разположени 20 химически тоалетни по протежение на булевард "Цариградско шосе".

Междувременно в съботния ден освен митинг и контрамитинг, ще се състои и футболната среща между отборите на Левски и ЦСКА. Вечното дерби ще се играе в непосредствена близост до активистите на БСП - на Национален стадион "Васил Левски".

До приключване на футболната среща само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР се забранява влизането на коли в двете посоки, с изключение на автобусите на градския транспорт, по улица "Ген. Гурко", между булевард "Васил Левски" и булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" и по булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" - между площад "Орлов мост" и булевард "Черни връх".  Очаква се засилено полицейско присъствие в столицата.

"Образцов протест" с искане за оставка на правителството организира опозицията в Пловдив. От ГЕРБ очакват повече от 20 хиляди души да блокират централната част на града. Митингът им също ще започне в 12 часа. Във връзка с партийния митинг двете платна на булевард "Цар Борис III Обединител", в участъка от булевард "Шести септември" до кръстовището с булевард "Христо Ботев", се затварят. Маршрутите на автобусни линии с номера 1, 4, 7, 9, 11, 20, 26, 27, 37, 44, 93, 99 от вътрешноградския транспорт се променят.

ГЕРБ обяви намерението си за партиен митинг още на 13 ноември, а ден по-късно управляващите "отговориха на предизвикателството". Лидерът на опозицията Бойко Борисов съобщи в сряда, че ще покаже на правителството какво означава протест с искане за оставка. "Ранобудните" студенти категорично се разграничиха от партийното шествие на ГЕРБ, като посочиха, че не искат при евентуална оставка на правителството, властта да е отново в ръцете на опозицията. Ден по-късно стана ясно, че БСП ще "каже ясно "Не" на омразата".

Подкрепи Economic.bg