Минаваме колата на преглед само при платени глоби

Това предлагат от полицията заради ниската събираемост на парите от водачите с нарушения

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Автомобилите да минават на годишен технически преглед само при условие, че водачите са платили всички глоби за нарушения към КАТ. Предложението е на зам.-директорът на СДВР комисар Младен Маринов по повод ниската събираемост на парите от наложените глоби от Пътна полиция. По думите му подобна практика има в много други европейски страни и тя определено дава резултат.

Според данни на МВР КАТ не може да събере близо 82 млн. лв. от глоби. Сумата е от санкции, издадени на шофьори с фиш и акт през 2011 и 2012 г., като за същия период са платени към 90 млн. лв., съобщи TV 7. Платените санкции в столицата са под 40%. От Пътна полиция обясниха, че ако шофьорът не плати в 30-дневен срок наказателното постановление,  виновникът се дава на НАП.  Агенцията по приходите ще изпраща уведомление на шофьорите, които не са платили глобите си и ако не се издължат, ще се предприемат мерки за принудително събиране.

По закон санкциите имат двегодишна давност. Ако в рамките на този период спрямо виновния шофьор е започнала процедура по събиране на дължимото, този срок става три години и процедурата се протака във времето, тъй като не винаги парите се търсят от длъжника. Така се появява възможността голяма част от несъбраните глоби да изгорят по давност.

Подобно нововъведение бе направено в София и за по-малко от два месеца над 38 хил. души са платили данъците си през тази година в столицата, а приходите са се увеличили с 3 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg