SoftBank вдигна офертата за Sprint Nextel до 21,6 млрд. долара

Акционерното събрание на Sprint, което трябва да гласува решението, бе отложено за 25 юни, за да имат акционерите време за подготовка

60 ~ 1 мин. четене

Японският оператор SoftBank е договорил повишаване на офертата за щатския мобилен оператор Sprint Nextel, съобщава Financial Times. Цената на сделката нараства от 20,1 на 21,6 млрд. долара. Третият по големина японски мобилен телеком иска мажоритарния пакет в Sprint, който пък е третият най-голям безжичен оператор в САЩ.

Sprint обаче е изправен пред конкуретно предложение от Dish Network за 25,5 милиарда долара, а акционерното събрание, което трябва да гласува решението, бе отложено за 25 юни, за да имат акционерите време за подготовка.

SoftBank съобщи също, че ще увеличи частта от сделката, която ще е под формата на кеш с 4,5 милиарда, като по този начин ще плати 16.5 милиарда долара от общата сума за мобилен оператор №3 в САЩ в кеш.

Въпреки че офертата на японската компания е по-ниска, анализаторите смятат, че тя е с по-голям шанс да бъде предпочетена заради възможностите за по-ефективна обща бъдеща компания.

Навлизането в САЩ ще позволи на управляваната от един от най-богатите мъже в Япония – милиардера Масайоши Сон, да компенсира негативните ефекти от свиването на дейността й на родния пазар. Сон контролира 20.9% от акциите на Softbank, който беше първият мобилен оператор, започнал да продава iPhone в страната.

Коментари: 0