Sony продава Vaio

Сделката с Japan Industrial Partners ще бъде финализирана до март

3617 ~ 1 мин. четене

Sony ще продаде бизнеса си с компютри и лаптопи Vaio на Japan Industrial Partners (JIP). Сделката се очаква да бъде финализирана през март тази година, съобщиха от компанията, цитирани от engadget.com.

Компанията обяви още, че повече няма да развива PC продукти, а ще се фокусира върху смартфони и таблети. Все пак тя ще запази 5% дял  новата компания, която ще поеме продуктите Vaio.

Sony е реализирала ръст от 23% на оперативните си приходи до 23,7 мрд. долара, сочи отчет на компаинята за третото тримесечие на 2013 г., представен по-рано. Компанията е продала 4,2 милиона конзоли PlayStation 4 за последнот отримесечие.

Продажбите на смартфоните на компанията  са нараснали до 10,7 мллн. броя, в сравнение с 10 милиона за предходното тримесечие.

Бизнесът с LCD телевизори и камери също отбелязва ръст, а продажбите на PlayStation Vita са нараснали повече от двойно до 2 милиона единици, сочи отчетът.

От компанията обявиха още, че ще съкратят 5000 работни места по целия свят, от които 1500 в Япония, до края на фискалната 2014 година. Новата компания, която ще прави Vaio пък обяви същевременно, че ще наеме между 250 и 300 служители на Sony и ще се базира в Нагано, където и сега е поделението на Sony за марката компютри.

 

Подкрепи Economic.bg