Станишев моли БСП за подкрепа за лидер на ПЕС

Ние сме единствената партия с демократични избори на председател, похвали се политикът

Станишев моли БСП за подкрепа за лидер на ПЕС
248 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Имам намерението да се кандидатирам за лидер на европейските социалисти и се надявам, че нашата партия ще е първата, която ще излъчи и подкрепи моята кандидатура. Това каза председателят на БСП в оставка Сергей Станишев на заседанието на 48-ия Конгрес на партията, на което предстои да бъде избран новият лидер на Столетницата. 

Лидерската битка в БСП беше доста оспорвана. Гордея се, че БСП е единствената партия, в която има нормални и демократични процеси за избор на лидер. Гордея се, че има толкова достойни номинации за лидер. Това е заслуга на партията. Приемам го и като частична оценка за кадровата политика на ръководството. Функцията на лидерството е да се произвеждат повече лидери, а не последователи”, посочи Станишев.

Надявам се, че няма да чуя от претендентите за лидерския пост днес думи, които не подхождат на БСП. Първото задължение на лидерите е да обединяват, а не да разделят. Убеден съм, че партията има необходимите сетива, за да направи своя верен избор. Очаквам от всеки кандидат ясно да декларира, че няма да води пунически войни в очакване на 6 октомври”, каза още Сергей Станишев. По думите му силата на един лидер не е в това да се заобикаля с привърженици, а да има самочувствие и авторитет. „Затова съм щастлив, че съм дал път на много хора и не съм казал лоша дума за никого”, заяви Станишев.

Моят втори завет към бъдещия лидер – дълбока промяна в кадровия подбор на партията. Трябва да се върнем не само към ценностите, но и към европейските норми за модерно структуриране”, посочи лидерът на БСП в оставка. „Имам една основна критика – за каква комуникационна критика говорим, след като много наши представители помпат личен рейтинг за сметка на БСП? Някои от тях само чакат да вземем някакво решение, за да хукнат да се разграничават в медиите”, каза още Сергей Станишев. Подкрепи Economic.bg