Ще сменяме личния лекар онлайн

Новата услуга ще се реализира благодарение на специализирана информационна система

272 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Вече ще можем да сменяме личния си лекар и по електронен път. Това съобщи Таня Загорова, началник отдел „Информационно осигуряване на извънболнична и болнична медицинска помощ” в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на пресконференция за новите възможности на Персоналната информационна система на Касата, съобщи „Фокус“.

Смяната на личния лекар по виртуален път ще може да се случи благодарение на нова информационна система. Тя ще бъде достъпна с персонален 10-цифрен код, а не само чрез електронен подпис, както беше досега. Единственото условие за избора на общопрактикуващ лекар чрез системата е самите лекари да са дали съгласието за избор по този начин и да работят със Здравната каса.

Същевременно Загорова съобщи, че НЗОК въвежда канали за нотификация за правата на здравноосигурените лица да ползват здравни услуги чрез SMS или e-mail. С тези абонаменти за нотификация системата на НЗОК ще уведомява за настъпили събития, например промяна в пациентската информация, промяна в комуникационен канал. Освен това системата ще информира за предстоящи събития, например годишен профилактичен преглед.

Абонаментът за нотификациите се създава в сайта на Касата, като здравноосигуреният може избере честотата на информиране. Самият абонамент ще може да бъде регистриран чрез влизане в системата с електронен подпис или персонален код, която ще бъде достъпна от 15 април.

 

Подкрепи Economic.bg