Стойнев урежда съвместна компания между НЕК и Турция

Цената и сроковете на връзката ще зависи от много фактори, сред които и отчуждаването на имоти, обясни министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз

92 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се разбра с турския си колега Танер Йълдъз за създаване на съвместно дружество между Националната електрическа компания (НЕК) и предложена от Анкара фирма с цел двустранна търговия с ток, стана ясно днес.

„Ще се създаде съвместна компания между Националната НЕК и фирма, предложена от турска страна, за улесняване на износа на електроенергия, директно от НЕК”, каза шефът на икономическото ведомство по време на среща с министъра на енергетиката и природните ресурси на Република Турция Танер Йълдъз.

Идеята е компанията да бъде регистрирана в Турция, като акционер от българска страна да е НЕК, като това щяло да позволи съвместната компания да изнася ток за южната ни съседка. "Това е само една от стъпките за оздравяване на енергийната компания", каза министър Стойнев.

Той благодари на турския си колега за прагматичния подход:  „Считам, че оттук-нататък, във всички наши срещи, ще имаме същия подход, и ще постигнем конкретни резултати”. „Благодаря на г-н Йълдъз, че прие предложението ни - да се създаде съвместна компания в Република Турция между НЕК и фирма, която ще бъде представена от тяхна страна. Състоянието на НЕК е тежко, но се подобрява и това е един от начините, по който финансовите й резултати ще се подобрят в най-скоро време”, обеща министър Стойнев. Според думите му дори те в момента се подобрявали „с конкретните, прагматични действия на правителството.

По време на срещата са били обсъдени и намеренията за изграждане на газова връзка между България и Турция, която се бави от няколко години поради липса на напредък в преговорите между двете държави. Стойнев за пореден път обеща, че през март най-накрая щял да бъде подписан „договор с конкретните срокове за изпълнение и начина, по който ще бъде изпълнено строителството”.

Същевременно турският министър не беше толкова оптимистичен за бързото подписване и за разлика от българския си колега призна какви са реалните проблеми пред изграждането на жизненоважния газов интерконектор, за който от 2009 г. насам има осигурено европейско финансиране. „Все още обаче не може да се каже колко ще струва изграждането на връзката. Това ще зависи от много фактори, сред които и отчуждаването на имоти”, обясни по темата Йълдъз.

За изграждането на газовата връзка от българска страна ще се ангажира държавният преносен оператор "Булгартрансгаз", който е част от Българския енергиен холдинг (БЕХ).  Тепърва обаче предстои да се избира кой ще реализира проекта от турска страна, което допълнително може да забави подписването и започването на строителни дейности.

Припомняме, че общата дължина на бъдещия реверсивен газопровод е 114 километра. Плановете на кабинета „Орешарски” и ресорния министър отново отлагат проекта във времето – „до 2 години” да получаваме природен газ от Турция, който най-вероятно да бъде азербайджански.

Коментари: 0