Строителят на завода за боклук ясен до края на август

Депото край с. Янатрябва да бъде пуснато в експлоатация през октомври

Договорът с "Егерсман и Ко" за строителството на инсталациите за компостиране на отпадъците в София ще бъде сключен до края на май, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета Мария Бояджийска провериха хода на строителството на депото за отпадъци край село Яна.

Депото за отпадъците и компостиращата инсталация са първата фаза от интегрирания проект на София за решаване на проблема с боклука. Втората фаза е строителството на завода. Проектът се финансира по оперативна програма “Околна среда” с 256 млн. лв. За първата фаза Европейската комисия даде положителен отговор още през лятото на 2011 г., докато за завода все още се чака финалното "да".

"Очакваме да получим решението на Брюксел след уреждането на въпроса за признаването на ДДС за разход", каза Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че до края на август трябва да бъде избран и строителят на завода за отпадъци. В търга участват всички големи български фирми в бранша, заедно с чужди партньори.

Депото край село Яна се изгражда от консорциум между италианската "Униеко" и българсаката "Геотехмин" за 25.1 млн. лв. По договор трябва да бъде пуснато в експлоатация през октомври 2012 г.

"В момента се изграждат първата и втората от четирите клетки на депото", обясни Бояджийска. Другите две ще се строят десет години след пускането на първите две. По думите на Бояджийска в общия устройствен план на София е предвидена възможност за разширяване на депото на север от сегашното, след изчерпване на прогнозния му капацитет след 22 години.

Компостиращата инсталация ще струва близо 46.6 млн. лв. и трябва да бъде построена за 31 месеца, от които една година е гаранционният срок. Съоръжението ще се строи на 70 дка при Долни Богров. Инсталацията ще преработва 20 000 тона растителни и 24 000 тона хранителни отпадъци. От тях ще се получава компост и биомаса за производството на 4500 мегаватчаса електроенергия на година съгласно проекта.

Разходите за преработка на един тон отпадъци годишно, според офертата на “Егерсман и Ко”, ще бъдат 58.37 лв., а общите годишни разходи за работата на инсталацията ще са близо 3 млн. лв.

Коментари: 0