Съдбата на ВМЗ-Сопот се решава до 23 януари

Купувачът на заводите няма да има право да намалява броя на служителите

128 ~ 2 мин. четене

Единственият кандидат за приватизацията на ВМЗ-Сопот "Eмко" ООД, трябва да подаде обвързваща оферта най-късно до 11 януари. Това стана ясно от изказвания на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.

Процедурата по приватизация на ВМЗ Сопот е пред финал, заяви Делян Добрев след среща с представители на синдикалната организация към заводите. Той заяви, че предстои да бъде определена фиксирана дата, в която фирмата-кандидат да подаде офертата си. Както е известно процедурата се забави по искане на "Емко" ООД за допълнително време, в което фирмата да направи свое проучване на предприятието. "Мисля, че дадохме достатъчно време това да се случи, да гарантираме гладко преминаване на тази сделка за приватизация", каза Добрев.

Очакваме фирмата да успее да внесе офертата си в поставения срок, коментира за Economymagazine.bg шефът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Той припомни, че купувачът е длъжен да запази броя на работните места. Съгласно стратегията за приватизация, новият собственик е длъжен да запази бройката на служителите към момента на откриването на приватизационната процедура. Ако започне някакви съкращения, той ще дължи неустойки към българската държава, обясни Караниколов.

По думите на министър Добрев до 23 януари ще има решение на Министерски съвет за приватизацията на ВМЗ-Сопот.

Днес работниците от предприятието подновиха протестите си за 2013 г. Те настояват да им бъдат изплатени дължимите две заплати и два аванса от миналата година.

След като в края на миналата година беше договорено изплащането на 1 млн. лева на предприятието, за да се погасят част от средствата за възнаграждения, общият дълг към работниците вече надхвърля 2 млн. лева.

Подкрепи Economic.bg