Франция смекчи идеята за данъка за богатите

Правителството обаче ще удължи действието на мярката от две на пет години

120 ~ 1 мин. четене

Френското социалистическото правителство намекна, че обмисля да намали гласуваната миналата година данъчна ставка за най-богатите французи. Крачката назад се прави заради излязлото преди дни решение на Конституционният съд, който отмени закона, налагащ 75% данък върху доходите, надхвърлящи 1 млн. евро на година, съобщава Financial Times.

До колко ще бъде намалена ставката все още не е ясно. Заради това обаче данъкът ще е в сила до края на мандата на правителството - пет години, вместо първоначално предвижданите две.

Решението за налагане на наричания данък на богатите, както и увеличението на данъците върху доходи от капиталови инвестиции, предизвикаха политическа буря във Франция. Редица богати гранцузи решиха да напуснат страната, за да избегнат високите данъци. Последният и най-шумно коментират случай е този с Жерар Депардийо, който преди дни получи руски паспорт.

„Намирам го за леко комично, че заради данъци този човек реши да стане изгнаник, толкова далеч на изток“, коментира френският бюджетен министър Жером Чузак. По думите му, правителството на Оланд ще предложи корекция на данъка. Чузак успокои французите, че правителството не предвижда увеличаване на нови данъци след тази година.

Подкрепи Economic.bg