Съдят CNN за подклаждане на размириците в Турция

Близкият до властта вестник Takvim е завел дело и срещу журналистката Кристиан Амапнур

200 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Турският вестник Takvim, който е близък до правителството, подаде жалба в съда срещу американската телевизия CNN и журналистката Кристиан Амапнур. Според Мевлут Юксел, главен редактор на ежедневника, турското представителство на телевизията "подклажда размириците в страната и насажда враждебност чрез своите неверни репортажи".

Протестите срещу управлението на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган продължават повече от месец, въпреки че полицията упражнява насилие срещу хората и извършва масови арести. Всяка вечер емблематичният площад "Таксим" в Истанбул се пълни с хиляди хора. Демонстрантите настояват да има правосъдие за убийството на демонстрант в Анкара през юни и кюрдски младеж преди 2 дни.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа разкритикува властите за бруталните действия на полицията спрямо демонстрантите от началото на протестите срещу застрояването на парка "Гези" в Истанбул. В отговор външният министър Мехмет Давутоглу отрече и каза, че Турция е демократична правова държава.

Подкрепи Economic.bg