Сърбия запази основната лихва

Отливът на капитали от западната ни съседка поставя под натиск динара

Снимка: Bloomberg

156 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Сръбската централна банка се въздържа да понижи основното си лихвено равнище за втори пореден месец, се казва в съобщение на институцията. Западната ни съседка изпитва затруднения да овладее динара и да прекъсне отлива на капитали след намаляването на монетарните стимули в САЩ.

Народната банка на Сърбия остави лихвеното равнище по едноседмичните репо операции на 9,5%. Страната няма особени възможности за по-свободна монетарна политика след най-лошия период за валутите на развиващите се страни от 2008 г. насам. От май миналата година досега, основната лихва се е понижила с 2,25 процентни пункта. Стойността на динара е най-ниска от повече от една година, а централната банка е похарчила около 400 млн. евро за да поддържа местната валута само от началото на годината. В този период стойността ѝ спрямо еврото се е понижила с около 1,8%.

„Продажбата на евро на международните валутните пазари се оказва неефективно досега и целта да се поддържа стабилен динар изисква по-агресивна намеса. Нетният резерв на сръбската централна банка от 7,7 млрд. евро е достатъчно надеждно средство“, казва Карлос Ортис – икономист в UniCredit Bank AG в Лондон, цитиран от Bloomberg.

“Необходимо е да следваме внимателна монетарна политика, имайки предвид основно възможността за спад на ликвидността на международните финансови пазари. Въпреки че външните дисбаланси са сериозно редуцирани ,то все още имаме нужда от външно финансиране“, се казва още в съобщението на Сръбската централна банка.

Следващият месец предстои мисия на МВФ в страната, която трябва да осигури ново предпазно споразумение.  

Подкрепи Economic.bg