Енрико Лета подава оставка днес

Матео Ренци вероятно ще се заеме със съставяне на новия кабинет

Снимка: Reuters

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Италианският премиер Енрико Лета подава оставка днес, съобщава Reuters. Това се случва след като вчера най-голямата партия в управляващата коалиция оттегли подкрепата си за него. Лидерът на Демократическата партия Матео Ренци критикува остро Лета за провала да извърши основни реформи в страната и да я изведе от икономическото затруднение.

Премиерът ще подаде оставката си пред Президента Джорджо Наполитано, който се очаква да връчи мандат на 39-годишния ляво-центрист Ренци. Това ще бъде и третото италианско правителство за последната една година.

Бъдещето на новия кабинет е неясно още отсега. От Нова дясноцентристка партия – друг от досегашните коалиционни партньори на Лета заявиха, че ще изискват отстъпки в политиката на правителството и не очакват то непременно да завърши пълния си мандат през 2018 г.

Ренци пое обещание за разхлабване на стриктната политика по наемане и освобождаване на служители за да направи бизнеса по-адаптивен. Той също обръща далеч по-малко внимание, в сравнение с Лета, на европейските бюджетни правила. Промяната на политическата сцена засега не оказва сериозно влияние на финансовите пазара, за разлика от безизходицата след изборите миналата година.     

Подкрепи Economic.bg