Отношенията производител - търговец могат да се регулират със закон

Въвежда се понятието „значителна пазарна сила“

Корнелия Нинова:

Снимка: БГНЕС

248 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Отношенията между производители и търговски вериги могат да бъдат регулирани със закон“, това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител Корнелия Нинова. Тя добави, че не може да твърди за картел между големите вериги без да има доказателства, а и това е във функциите на Комисията за защита на конкуренцията. За тази цел в законодателството ще бъде въведено понятието „значителна пазарна сила“.

Нинова посочи редица лоши, според нея, практики, които ще бъдат решени със законодателни промени. Производителите са задължавани често да ползват услуги от страна на търговеца, които в някои случаи нямат нищо общо с предлаганата стока - такси за мероприятия на компанията, такси за задължително включване в рекламни материали, такси за достъп до веригата и др. Като некоректна практика тя посочи и изискването в договорите един производител да не предлага стоките си на други вериги на по-ниски цени.

Според нея разходите за тези практики са начислявани в цените от производителите и след премахването им, би следвало и стойността на стоките да се понижи.

Корнелия Нинова изрази увереност, че Премиерът Пламен Орешарски има достатъчно основания да изкаже мнението, че големи търговски вериги може да са изградили механизми за заобикаляне плащането на ДДС. В противен случай, според нея, едва ли той ще си позволи подобен коментар по време на такова публично събитие.

По темата за скандалите с участието на Делян Пеевски и ниската степен на медийна свобода, Нинова заяви, че единственият начин за контрол е гражданският, както и наличието на бързи съдебни производства за клевети.

Подкрепи Economic.bg