България има два месеца да спаси парите за екология

Обсъждането на кандидатите за комисари е в края на изборния процес

Снимка: БГНЕС

3611 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Българските власти имат двумесечен срок за да отразят забележките на Европейската комисия по отношение на процедурите при усвояване на европейски средства за екология, това заяви Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Той уточни, че писмата от Комисията не са извънредно събитие, а това е част от оперативната ѝ дейност, която се случва непрекъснато. В докладите и писмата на комисията е отбелязана добрата работа на българските одитни органи в контрола при изразходването на европейски средства.

Златев изрази мнение, че реакциите на висшите ръководители на държавата дава основание да се смята, че ще бъдат предприети сериозни мерки за да не се стигне до загуба на средства.

Ръководителят на Представителството коментира и предстоящите избори за Европейски парламент. Според него кампанията на Европейската комисия интересна, иновативна, а голяма част от нея се осъществява в интернет. Предстоящите избори са изключително важни за Европа, тъй като са първите, които се провеждат в условията на Лисабонския договор и за първи път ще доведат до пряк избор на новия председател на Комисията.

„Изборът на еврокомисари е едва в края на този процес. Първо трябва да бъде избран състава на Парламента, председателя на Комисията, разпределени ресорите за комисарите и едва след това ще се пристъпи към обсъждане на кандидатурите“, уточни още Златев.

Подкрепи Economic.bg