Suzuki закрива завод в Испания

Като основна причина за мерките от компанията изтъкват негативното съотношение на валутите на САЩ и Япония

Компания Suzuki Motor Corp. обяви, че изцяло прекратява производството на автомобили с Щатите и ще се ограничи само с продажби на мотоциклети, ATV-та и катери. В същото време бе съобщено, че се затваря и завод в Испания.

Като основна причина за мерките от Suzuki изтъкват негативното съотношение на валутите на САЩ и Япония, а също и драконовските правила в американския автомобилен отрасъл, включително и безопасността. В понеделник американската Suzuki Motor Corp., единственият официален дистрибутор на автомобили от японския концерн в САЩ обяви банкрут, като дълговете са 346 милиона долара.

Два дни по-късно от Suzuki обявиха, че заради намаляването на операциите в САЩ, се закрива и още един завод в Испания. Става дума за завода в Хихон, провинция Астурия. Според плановете, той трябва да бъде закрит в края на март 2013 г. Това е единственото производствено предприятие на марката в Европа и съществува от 1984 г. Сега в него работят 200 човека.

В завода се произвеждат девет различи модела мотоциклети и скутери. Загубите в последните четири години обаче възлизат на 30 милиона евро, което е причина да се закриват все повече мощности.

Обемът на продажбите на испанския пазар за първите 10 месеца са намалели с 18,3%, а само за октомври 2012 г. в сравнение с октомври 2011 г. – с 23,3%. Ситуацията в Италия е още по-тежка – спадът на продажбите от януари до октомври е 21,7%.

Коментари: 0