Такса "смет" в София ще е „социално поносима"

В останалите страни на ЕС тя е средно 1,7% от средния доход на домакинствата, съобщи Йорданка Фандъкова

Годишният размер на такса смет за София няма да надхвърли един процент от средния годишен доход на домакинство. Това съобщава столичният кмет Йорданка Фандъкова в писмен отговор на запитване от общинския съветник от БСП Георги Кадиев.

В момента таксата е под този 1%, а в останалите страни на ЕС е средно 1,7% от средния доход на домакинствата. Това са данни от междуведомствена работна група, която трябва да предложи модел за формиране на такса битови отпадъци до края на юни. Предлага се подход на плавно преодоляване на кръстосаното субсидиране на таксата от бизнеса към домакинствата, но при спазване на принципа „социална поносимост". Това посочва още столичният кмет, цитиран от Дарик радио.

Кметът на столицата съобщи още, че по стълбовете на контактната тролейбусна мрежа в София са разположени общо 21 базови станции на мобилните оператори. Данните са на дружеството „Столичен електротранспорт", което е сключило договорите със срок до 2013 и 2014 година. Наемната цена за един стълб е 40 евро на месец, на база оценка от лицензиран оценител. За периода 2001 - 2006 г. „Улично осветление" ЕАД сключва 63 договора с трите мобилни оператора за разполагане на базови станции. Цената към момента е 35 евро без ДДС месечно на стълб.

Кметът припомня, че от 2008 година всички стълбове стават собственост на Столичната община, като след това не са сключвани нови договори. Това съобщава още кметът, в отговор на въпрос на съветникът от Синята коалиция Вили Лилков, който нееднократно е повдигал въпроса за законността на изградените базови станции и антени на операторите върху общинската собственост и приходите в общината от нейното ползване. Контролът по премахването им обаче е в РДНСК, съобщава още Фандъкова.

Коментари: 0