Отложиха гласуването за компенсациите за "Козлодуй"

Създават се негативни настроения за компенсациите за централата, коментира Ивайло Калфин

Комисията за бюджетен контрол реши да отложи за неопределено време гласуването по доклада за компенсациите за АЕЦ "Козлодуй", както и за предсрочно затворените реактори в Литва и Словакия.

"След разгорещен дебат решихме, че в доклада има твърде много противоречия, които не ни дават възможност да проведем гласуването, както беше насрочено - за утре", съобщи евродепутатът Ивайло Калфин, който е член на комисията.

Докладът на Мариан-Жан Маринеску, който предлага спиране на компенсациите след 2020 г. и ограничаване на дейностите, за които могат да се харчат европейските средства, получи 172 изменения при едва 58 параграфа.

Депутатите от комисията решиха да изпратят делегация в АЕЦ "Игналина" в Литва, която да се запознае на място как върви извеждането от експлоатация на двата спрени реактора там, преди да се върне към разглеждането на спорния доклад.

"Аз съм удовлетворен от решението на колегите, тъй като докладът не беше обективен и излизаше далеч от компетенциите на комисията за бюджетен, контрол, която може да се произнася по законността на разходването на европейски средства, но не и да предвещава бъдещето на ядрената енергетика в отделни страни членки", коментира Калфин.

Коментари: 0