Тежка нощ на безредици и блокада на парламента

Депутати, министри и журналисти държани с часове в Народното събрание

Снимка: БГНЕС

Автор: Атанас Христов

В нощта на 23 срещу 24 юли България сякаш се върна в нощта на 10 януари 1997 г., когато десетки хиляди щурмуваха сградата на Народното събрание. До ескалация на напрежението се стигна и снощи, когато в парламента няколко комисии обсъждаха актуализацията на бюджета за 2013 г.

Заседанията започнаха около 17 ч. - час и половина - два преди 40-ия пореден ден на масов протест срещу правителството на Пламен Орешарски.

Малко след 22 ч. напрежението ескалира, когато беше направен опит част от присъстващите депутати и министри да бъдат изведени. Полицията приложи сила, като по последни данни ранените, които са приети в "Пирогов" са 5 човека.

Малко след 4:30 ч. тази сутрин присъстващите в Народното събрание депутати, министри и журналисти бяха окончателно изведени от парламента.

Президентът на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов каза специално за Economic.bg, че събитията от нощта на 23 срещу 24 юли 2013 г. му прилича на повторение на събитията от 10 януари 1997 г.

Далеч по-остър беше бившият премиер на България Бойко Борисов, който подаде оставка на 20 февруари именно след първи сблъсък между полици и протестиращи срещу неговото правителство. В коментара си за Economic.bg лидерът на ГЕРБ каза, че управляващите искат да откраднат 1 млрд. лв. "Затова не подават оставка. Докато не откраднат парите няма подадат оставка. Кръвта на хората не ги интересува. Те си мислят, че още сме във "Варшавския договор", а не в ЕС", убеден е Борисов.

Министърът на вътрешните работи обаче защити полицията и каза "полицията се държи перфектно. Независимо от немалкото провокации, полицията се държа професионално".

Коментари: 0