Терзиева: Магистрала "Тракия" се оскъпи с 18 млн. лв.

Регионалното министерство в момента работи по обекти с обща дължина над 1 100 км на стойност над 1.5 млрд. лв., отчете се министърът

Снимка: БГНЕС

96 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Евтината магистрала "Тракия" се оскъпи с 18 млн. лв. заради допълнителни договори за укрепване на меките почви и за изместване на инженерни мрежи. Това каза по време на отчета си за 100 дни управление министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. "Прехвалените търговете на най-ниска цена се оказаха доста скъпи", коментира регионалният министър.

Според Десислава Терзиева оскъпяването на "Тракия" се дължи некачествената подготовка на инфраструктурните проекти и липсата на кадастър, което според Терзиева е сериозна слабост в инвестиционния процес.

През 100-те дни започна изграждането на 42 км автомагистрали участъци - Лот 2 на "Струма" и участъка Шумен-Белокопитово от "Хемус". Стартиран е ремонтът на трите виадукта на "Хемус" и "Тракия". Разработен е и се изпълнява плана за действие за спасяване на проекта за изграждане на Лот 1 и 2 на магистрала "Марица". Регионалното министерство в момента реално работи по обекти с обща дължина над 1 100 км на стойност над 1.5 млрд. лв., отчете се Десислава Терзиева. Продължава работата за подготовка на проектите Лот 3 на "Струма" и доизграждане на магистрала "Хемус", както и проектирането на СП Видин-Монтана.

Десислава Терзиева отчете още, че след разпоредената от нея проверка на пътищата в гаранционен срок са проверени 61 обекта. При над 80% от обектите са констатирани дефекти с различна тежест. За основната част от тях изпълнителите вече са информирани. До 14 дни Агенция "Пътна инфраструктура" ще представи окончателния доклад, а до края на годината ще бъдат извършени проверки и на проектите финансирани по ОП "Транспорт" - Лот 2, 3 и 4 на "Тракия", Лот 1 на "Струма" и магистрала "Хемус" в участъка СОП-гара Яна.

Подкрепи Economic.bg