Топ 7 на най-странните данъци

По света облагат с налози слънцето, сянката и дори мира

1768 ~ 4 мин. четене
Автор: Радослава Григорова
Още през XVIII век Бенджамин Франклин заявява, че в живота няма нищо неизбежно освен смъртта и данъците. Необходимостта да се събират налози възниква с началото на създаването на държавите. Първоначално с данък се облагало притежанието на земи, животни и работници. Но потребностите на държавите растат и се появяват все  по-странни, а понякога и нелепи налози. Император Веспасиан искал в Рим да облагат ползването на обществените тоалетн, благодарение на което се появил и изразът "парите не миришат". Във Византия съществувал данък върху въздуха, който били длъжни да плащат притежателите на скъпи домове, а в Башкирия през XVII век бил въведен данък върху цвета на очите. Списание Forbes предлага подбор от най-странните данъци, които съществуват и до днес.

Данък върху наркотика


Американските власти са доста изобретателни, когато трябва да измислят начини за попълване на бюджета- дори като облагат с данък забранени психотропни вещества. През 2005 г. в щата Тенеси е наложен такъв данък, като в списъка попадат марихуаната, кокаина, екстази. Плащането се предлага да става анонимно, а при евентуален арест на търговците, те могат да покажат доказатества, че са платили и така да си гарантират снизхождение. В началото на февруари американските конгресмени-демократи предложиха да се декриминализира употребата на марихуана на територията на цялата страна (сега е разрешена в 40% от щатите), като се изчислява, че от акциза в размер на 50 долара от унция ежегодно ще се събират около 20 млрд. долара.

Данък върху слънцето


В началото на настоящия век на Балеарските острови е въведен "слънчевия" данък. С него се облагат всички туристи, посетили архипелага. Пътешествениците, посетили курортите Ибиса, Майорка и другите острови, трябва ежедневно да плащат по 1 евро за пребиваването си. Събраните средства се използват за подобряване на инфраструктурата, почистване на плажовете и за възстановяване на екологичния баланс.  Трябва да се отбележи, че само за миналата година Балеарските острови са посетени от 10,4 млн. туристи, така че приходите очевидно са доста съществени.

Данък върху барбекюто

През април 2007 г. властите на белгийския район Валония, на територията на който живеят около 4 млн. човека, решават да се борят с глобалното затопляне по необичаен начин- като въведат данък върху барбекюто. Еколозите потвърждават целесъобразността на подобна мярка- според техните данни в процеса на приготвяне на храна на грил се отделят средно между 50 и 100 г. въглероден двуокис, който е основната причина за климатичните изменения. Така за удоволствието да ползват барбекюто гражданите трябва да плащат данък в размер на 20 евро, и то за всяко използване на грила. Контролът се извършва от въздуха с хеликоптери.

Данък върху пръчиците за хранене


Този начин на хранене е традиционен за страните от Източна Азия. Те се появяват преди около 3000 г. и бързо си печелят почитатели, сред които и философът Конфуций. От 2006 г. за удоволствието да ги ползват гражданите трябва да плащат   специален данък от  5% от цената на всеки продаден комплект. Целта е да се защитят горите от изчезване. Ежегодно в Китай се използват и изхвърлят 45 млрд. комплекта пръчици, за изработването на които се унищожават 25 млн. дървета.

Данък върху татуировките и пиърсинга


Жителите на американския щат Арканза трябва сериозно да си помислят преди да си направят татуировка или пиърсинг. Защото освен услугата на татуиста трябва да платят и данък. Той е въведен през 2005 г. и оттогава всеки, решил да украси тялото си, трябва да плати 6% от стойността като налог. Приходите би трябвало да са добри, като се има предвид, че всеки трети американец на възраст между 25 и 34 години е татуиран.

Данък върху сянката

В началото на 90-те години властите на Венеция решават, че могат да обложат с  данък не само материални обекти и така се появява данъка върху сянката през 1993 г. С него се облагат почти всички собственици на магазини, ресторанти и кафенета,  сянката от чиито обекти  пада върху общинска земя. Колкото и да е странен, този данък съществува и до днес. При това се плаща не само при слънчеви дни, но и при облачно време. Заслужава да се отбележи, че това не е единственият налог върху нематериален обект. През 2012 г. в литовския град Клайпеда бе въведен данък върху дъждовната вода.

Данък върху мира

Страните от Западна Африка се смятат за най-бедните в света. Въпреки това и те имат данъци, някои от които доста странни. Така например жителите на Република Гвянея , които в по-голямата си част са под прага на бедността, и до днес плащат данък върху мира, въпреки че в страната не се водят военни действия. Всяка година мирният живот струва на жителите около 17 евро, което за гвинейците е доста. За сравнение килограм кафе струва 50 евроцента. Аналогичен на този данък е съществувал в Англия през XI век - рицарите трябвало да плащат  специален данък за годините, когато не се води война. Данъкът просъществувал 300 години, след което бил заменен от други начини за попълване на хазната.
Подкрепи Economic.bg