Total, ОМV и Repsol търсят газ в Черно море

Договорите с трите компании ще бъдат подписани до дни, съобщи Бойко Борисов

"С едни от най-големите консорциуми в света - Total, ОМV и Repsol, в следващите дни ще подпишем договор и ще внесат и концесионната такса за проучването на нашия континентален шелф". Това е съобщил премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда, стана ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.

В сряда правителството даде разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ – подземни богатства в площта „Блок 1-19 Св. Атанас”, разположен в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. 

„Блок 1-19 Св. Атанас” се намира на юг от блока, в който „Мелроуз Рисорсиз” добива газ в момента и задоволява между 10 и 15% от потреблението на газ в страната. ”В рамките на един месец това е второто разрешение, което даваме за търсене и проучване в Черно море, защото по този начин се надяваме да използваме в максимална степен ресурсите на страната, които до момента не са били проучени и затова влагаме много усилия, защото точно проучването на тези ресурси ще ни даде възможност не само за енергийна независимост, а и за по-достъпни цени, както на газа, така и на нефта. В този блок, подобно на блока на „Тотал”, се очаква и намиране както на газ, така и на нефт и това съм сигурен, че ще даде пряко отражение върху цените на горивата в България”, е каза Делян Добрев. 

„За съжаление, сме много закъснели с този процес, защото съседни на нас държави, например Румъния, проучват от десетилетия своето Черно море, а ние едва сега започваме с проучването на дълбоките води на Черно море. Така че на нас ще ни трябват поне няколко години докато се направят проучвателните дейности, сондажи, за да се удостовери и докаже наличието на запаси и едва след това да започне добивът. Важното в случая е, че ние не губим време. Придвижваме процедурите по най-бързия начин, въпреки че резултатите от тази наша дейност ще се видят едва в края на мандата на следващото правителство”, допълни още министър Добрев.

Според премиера Борисов това е гаранция, особено ако нещата в Близкия Изток се развиват по този начин и борсите полудяват с цената на горивата. „Защото всяко дрънкане на оръжие в този регион автоматично вдига цената на петрол, газ и всичко останало. В следващите години ние ще гарантираме на бъдещите поколения в България да имат свои и газ, и петрол, защото в акваторията на Черно море, от това, което знам към момента, а и вътре в страната, има много добри ресурси, които ще използват следващите поколения”, каза Борисов и продължи:  „Добрев, имам обяснения, защо толкова години не са правени тези неща, те са много простички – защото енергийната зависимост е била основна цел на тази партия вляво – БКП, сега наричаща се социалисти. Тяхната пъпна връв е именно тази енергийна зависимост”. 

„Поздравявам Делян Добрев. Нещо, което Трайков толкова време бави. Добрев и Дянков да видят наредбата относно данъчните складове извън територията на България, която навремето той спря. Дянков искаше да го вкара като наредба, Трайков го спря – в чужбина данъчните складове да се ползват за съхранение на гориво, да не ги принуждаваме да идват в България да ги съхраняват, а в държавите от Европейския съюз. По-най бързия начин през септември тази наредба да се вкара и да се изчисти и тази тема”, поръча още премиерът Борисов.

Коментари: 0