Три важни икономически сектора тръгнаха надолу

Според икономисти обаче е рано да се говори за тенденция, тъй като може да се окаже, че спадовете при строителството, търговията и индустрията са само месечна флуктуация

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Националният статистически институт (НСИ) изнесе регулярните си месечни данни за строителството, промишлеността и търговията на дребно, които на пръв поглед притесниха с негативния резултат. Цифрите за септември показаха, че в трите сектора, които са сред най-важните за икономика, има спад на годишна база, който е първият за последните четири месеца.

Най-много намалява търговията на дребно - с 3.1% за година. Статистиката на НСИ показва още, че хората продължават да харчат само за най-необходимото и отказват да купуват стоки, които не са жизнено важни. При храните, напитките и тютюневите изделия има минимален спад от 0.2%. Най-голям ръст има при продажбите на лекарства - 2%, а при компютърната техника - 0.3%.

Най-много продължават да се свиват продажбите на облекла и обувки - 8.7% за година, а при техниката и мебелите спадът е с 8%. През септември търсенето на горива е намаляло с 5.3% за година, като толкова голяма цифра не е виждана от февруари. През предходните три месеци ръстът достигаше 6.6%.

От данните на националната статистика става ясно, че строителството се свива с 2.9%. Като това не е толкова изненадваща предвид състоянието на сектора. Свиването при сградното строителство е 8% и показва, че дъното все още не е стигнато. Засега секторът се крепи от държавните инфраструктурни проекти, при които през септември има увеличение от 4.2% на годишна база.

Най-притеснителни обаче са данните за индустриалното производство, тъй като секторът е с най-голяма добавена стойност към икономиката. През септември спадът е с 1.3% на годишна база и с 1.8% на месечна база. От април до август данните на НСИ показваха, че макар и слаб, все пак имаше ръст.

Според икономистът от Институт за пазарна икономика (ИПИ) Георги Ганев обаче не трябва да се правят прибързани заключения дали това е просто месечна флуктуация или ще се превърне в тенденция. "Не можем, на базата на един месец, да правим извод, че това е тенденция. Особено в индустрията един работен ден може коренно да промени данните", коментира за Economymagazine.bg Ганев.

За да се приеме като тенденция, годишният спад наистина трябва да бъде над едно тримесечие. Според Ганев спадовете през месеца не бива да се пренебрегват, но не бива и да се правят прибързани заключения. "Това, което наблюдавам в последно време е, че в строителството и търговията има слаби ръстове на годишна основа. Няма да се изненадам това да продължи до края на годината", коментира още той.

От Центъра за икономическо развитие (ЦИР) очакват в крайна сметка трите сектора да отчетат годишен ръст, макар и малък. "Динамиката в промишлеността засега изглежда положителна, но не е достатъчно убедителна. Очакваме, че данните за строителството ще са като цяло по-добри за 2012 г., а при търговията на дребно очакваме добра динамика, свързана с добрите браншови оценки за летния сезон и за предстоящия зимен сезон в туризма", се посочва в есенния доклад на ЦИР за състоянието на икономиката.

Коментари: 0