Туризмът може да храни България

Политическата ситуация променя много неща - отпадат записвания, намаляват продажбите на недвижими имоти…, коментира Стефан Шарлопов, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) и собственик на "Шарлопов Хотелс"

Автор: Божидара Иванова

- Г-н Шарлопов, смятате ли, че туризмът трябва да остане при икономиката и енергетиката?

От много години съм на мнение, че туризмът трябва да бъде в отделно министерство или в отделна изпълнителна агенция, подчинена на министър-председателя, но в крайна сметка не съм аз човекът, който решава тези въпроси. Това е моето мнение и то не е от днес, а от години.

- Когато бе взето решението да се отдели туризмът, доста от вашите колеги определиха този ход като правилен ход. Защо сега изведнъж се промениха нещата?

Аз не бях на срещата на бранша с министър-председателя и не мога да отговоря защо се промениха нещата. Но за нас е важно да има човек, който със сърце и жар да работи за туризма и да разбира какво работи.

Трябва да има и поддръжка от изпълнителната власт и коректен бюджет, а не туризмът да бъде оставен на самотек, защото това е грешно. Това е един от браншовете, който оцеля, който прави 13-14% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Ако ние не му обръщаме внимание и си мислим, че той ще нараства със всяка изминала година, ще дойде момент, в който ще си скубем косите и ще се питаме какво стана.

Моят апел към сегашната и предишната изпълнителна власт е туризмът да заеме изключително сериозно приоритетно място и да му се обърне огромно внимание от страна на държавата, тъй като този отрасъл може да храни България.

- Браншът вече иска отделно министерство. Възможно ли е това?

Не е невъзможно. Ако има достатъчно силна политическа воля, няма значение дали ще има министерство на инвестициите или министерство на туризма, или ще го приобщят към културен туризъм, както има такъв опит в други страни. Все пак всяка държава има министерство на туризма, ние да не сме по-прости от тях…

- Заговори се, че не трябва да се "клати корабът" до нова година. Кога смятате, че е добро време да се правят такива реформи?

Времето за реформи винаги е добро. Държавата ни е в хаос от приказки "как да правим това сега, защото…" или "как да не правим сега това, защото…". Трябва да бъде ясно какво правим и да го направим веднага. Оттам нататък ще отговаряме за последствията.

- Имате ли фаворит за министър или ресорен заместник-министър?

Не, нямам фаворит. Колегите са разпределени от хора от бранша. Туризмът се нуждае от човек професионалист. Спрягат се имената на Бранимир Ботев, Славка Бозукова и на Анелия Кръстева.

С Анелия Кръстева съм работил и знам, че тя има представа от нещата. Със Славка Бозукова също съм работил - тя е много сърцат човек. Бранимир Ботев също е един доста интелигентен човек. Решението в крайна сметка ще го вземе министър-председателят.

- Нестабилната политическа ситуация би ли променила нещо?

Тя вече променя и то променя много неща. Отпадат различни записвания, намаляват продажбите на недвижими имоти. Всичкото това, което се случва от февруари насам, в никакъв случай не е добро за България.

Само в едно единствено отношение е много хубаво и то е това, че започва да се заражда гражданско общество в България – нещо, което не можахме да изградим 22 години. Това, което виждам в момента, е че интелигенцията на България започва да създава гражданско общество, което няма да остане безразлично към нещата, които се случват в България и ще наблюдава политическата класа, която и да е тя, а това е много хубаво.

Надявам се, че от създаването на това гражданско общество ще се реализират прагматични неща, прагматични предложения и дано да има чуваемост от другата страна. Тогава наистина ще има резултати.

- Бюджетните средства, които браншът иска, освен за реклама, за какво друго ще се използват?

Основното предназначение на бюджетните средства е за рекламиране на страната ни по света. Представителното лице на туризма трябва да обира и да апелира за изграждането на нови пътища, нови атракции, нови маркетингови подходи към различни пазари. Именно това е смисълът на държавата – да създава условия да се развиваме и да правим бизнес.

- Смятате ли, че правителството ще успее до края на годината да създаде ново министерство?

Не, не мисля, че ще успее. За жалост правителството има да свърши много работа в момента. Не искам да съм на мястото на Пламен Орешарски. Дано се справи.

- Какви са очакванията ви за летния сезон?

Очакваме добър летен сезон, макар че винаги може да бъде и по-добър.

Коментари: 0