Туризмът настоява за Консултативен съвет

Основната цел ще е изготвянето на стратегията за страната ни като 4-сезонна дестинация

168 ~ 2 мин. четене

За създаването на Консултативен съвет по туризъм настояха представители от бранша по време на кръглата маса "Chivas 12 Стола" на тема "Туризъм". От бранша предложиха Консултативния съвет по туризъм да е съставен от служители на висшата администрация и от специалисти в бранша. Освен представители на бизнеса и неправителствени организации, в Консултативния съвет трябва да влязат и образователни институции, смята Георги Пампоров от Асоциацията за алтернативен туризъм.

Основната цел на съвета пък ще е изготвянето на стратегията за страната ни като 4-сезонна дестинация. Участниците в кръглата маса се обединиха около мнението, че основните предизвикателства са качеството на предоставяните услуги, администрирането на бранша, необмисленото свръхзастрояване и липсата на ясна визия за ролята на държавата - като регулатор или като активен и равноправен участник в процесите.

"Туристическите дестинации в България имат различни перспективи, които се определят от разнообразието на характерни възможности за даден регион и така могат да се предлагат различни продукти. Всяка дестинация трябва, на базата на възможностите си, да композира свой цялостен, уникален и завършен туристически продукт", коментира Мария Таушанова, секретар на Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите - Сандански. Тя подчерта, че пътят за развитие на родния туризъм е към предлагането на все по-нови и различни услуги. Като пример тя посочи събитийния алтернативен туризъм. "Специалните събития имат двойствена полза за туризма - от една страна, са причина за пътувания и туристически продукт, а от друга значително помагат за популяризирането на дестинацията", обясни Таушанова.

Участниците в кръглата маса се обединиха около мнението, че е нужно увеличаване на годишния бюджет за реклама и неговото по-ефективно изразходване. Те смятат, че трябва да се насърчи и правилното маркетиране на държавата като място за разнообразен туризъм - културно-исторически туризъм, ски туризъм, балнео- и спа туризъм, еко туризъм, морски и планински туризъм. Приходите от туристическата такса е необходимо да бъдат разпределяни за подпомагането на местния туризъм. Стажантски програми трябва да се провеждат активно още по време на обучението и трябва да бъдат платени и правилно контролирани, смятат участниците в дискусията.

Коментари: 0