Търсим нефт и газ в "Блок Терес" в Черно море

Разрешението ще бъде за срок пет години

3827 ~ 1 мин. четене

Правителството прие решение за откриването на конкурсна процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-22 Терес". Това съобщават от правителствената информационна служба.

Територията се намира в изключителната икономическа зона на България в дълбоките води на Черно море и е с площ 4032 кв. км. Разрешението за търсене и проучване ще бъде за срок пет години. В случай на търговско откритие титулярът на разрешението ще бъде определен пряко за концесионер за добив.

Подробности по организацията, сроковете за провеждане, цената на конкурсните документи, депозита за участие и др. могат да бъдат намерени в решението на Министерския съвет, което ще бъде публикувано в "Държавен вестник”, на електронната страницата на МИЕТ и в Официалния вестник на Европейския съюз. Всички срокове по провеждането на конкурса се отчитат от датата на публикуване в Официалния вестник на ЕС.

В края на август министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев подписа договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" в дълбоко Черно море с консорциума "Тотал Е&П България" Б.В", в който влизат освен френската фирма Total, също австрийската OMV и испанската Repsol. Консорциум вече преведе 48 млн. евро във финансовото министерство.

Подкрепи Economic.bg