Украйна тръгва към предсрочни избори

Порошенко обяви датата 26 октомври в Twitter

Украйна тръгва към предсрочни избори
188 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Украинският президент Петро Порошенко обяви, че предсрочните парламентарни избори в страната ще са на 26 октомври, съобщава Bloomberg. Решението идва, след като управляващата коалиция се разпадна през изминалия месец.

Порошенко избра нетрадиционен начин да оповести решението си, публикувайки го в социалната мрежа Twitter. На 24 юли, коалицията начело на страната, загуби необходимата подкрепа, когато две от участващите партии я напуснаха и призоваха за нов вот. Министър председателят Арсений Яценюк, който зае поста след кървавите протести срещу бившия държавен глава Виктор Янукович, ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на негов наследник.

„Това е единственото правилно и отговорно решение. Съставът на Парламента не отговаря на нагласите в обществото. То се променя толкова бързо, че законодателят не е в състояние да следва историческото му темпо“, казва в изявлението си Порошенко. Настоящата Върховна рада ще продължи да работи до полагане на клетва от следващите народни избраници. Най-важната задача през идните седмици е ратификацията на споразумението за търговско партньорство с Европейския съюз.

Новоизбраният парламент ще трябва да излъчи правителство в една много тежка ситуация за Украйна. Страната е разтърсвана от деветмесечна политическа нестабилност, придружена с насилие, военен конфликт и икономически срив. Противопоставянето с Русия, която е и най-големия търговски партньор изглежда в задънена улица. Киев обвинява Москва, че подклажда напрежението в част от източните украински региони, отнело вече живота на хиляди, включително мнозина цивилни.

Военните действия източват държавните ресурси нанасят силен удар на икономическата активност в страната. В резултат на това, изпълнителната власт разчита основно на кредитна линия за 17 млрд. долара от Международния валутен фонд (МВФ). Очакванията са БВП на страната да се свие с 6% през тази година, а гривната е загубила 39% спрямо долара от януари насам.

Проучванията показват, че президентската партия на солидарността има подкрепата на близо 18% от избирателите, следвана от партията на Олег Ляшко (10%), който стои в основата на операцията срещу проруските сепаратисти.  Политическата сила на бившия премиер Юлия Тимошенко се нарежда трета с 8,5%.

Коментари: 0