Улесняват правилата за слагане на слънчеви панели по къщите

Министерствата готвят промени в нормативната уредба

3788 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

До месец трябва да бъде изработена законовата нормативна база, която да улесни гражданите при монтирането на фотоволтаични панели по покривите на жилищните сгради. Този ангажимент поеха премиерът Бойко Борисов и министрите от кабинета пред комитета "Зелени алтернативи".

"Цената на възбновяемите източници е по-ниска, отколкото евентуалната цена на „Белене”. Сега вече сте добре дошли – колкото повече вятър, колкото повече слънце, с две ръце ви подкрепям”, коментира премиерът. Той посочи, че в момента харчим толкова енергийно неефективно, че ако загубите от енергия са колкото произвежданото количество от два реактора.

Никола Газдов, съпредседател на фотоволтаичната организация в България даде пример с  Германия, която се отказа от атомната енергетика, но залагат на слънчевата енергия. Там масово хората поставят панели по къщите си, обясни Газдов и призова правителството да въведе облекчения в режима, за да може да се случи и у нас.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че подкрепя облекчаването на поставянето на тези инсталации. Той посочи, че ще се работи ускорено по създаването на нужните нормативни актове, за да могат да бъдат готови до един месец.

Подкрепи Economic.bg