Уорлик: Българите плащат изключително скъп ток

Според американския посланик в България хората не знаят за какво плащат толкова и къде отиват тези пари

88 ~ 1 мин. четене

Българите плащат изключително високи цени за ток и заслужават да знаят къде отиват тези пари и за какво. Това каза пред Нова телевизия посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик. Според него енергетиката е една от най-важните теми, пред които са изправени българските граждани.

"Едно от моите послания по времето на престоя ми тук е да има прозрачност в тази насока. Тези сделки понякога са за милиони, дори милиарди долари, които са пари на българските данъкоплатци. И затова трябва да има пълна прозрачност по отношение на тези пари, за да могат всички да знаят, че това е разходът, необходим да се произвежда електричество. Това са парите, които плащаме на доставчиците на природен газ", посочи Уорлик.

Неговата оценка е, че дълго време тези споразумения са били тайни за българското общество. Той изрази надежда в бъдеще да може да се внесе прозрачност по отношение на този род сделки, така че всички да могат да видят къде отиват техните пари.

"Аз никога не съм виждал тайни договори, но е публична информация, че има тайни договори, които са подписани по отношение на природния газ. Не знам как вървят нещата по отношение на настоящите преговори, но все още поддържам тезата си и смятам, че бъдещите енергийни споразумения, които касаят парите на българските граждани, трябва да стават публично", подчерта Уорлик.

Подкрепи Economic.bg