Предстоящото заседание на ФЕД дава сила на еврото

Златото расте, докато Китай е на път да стане потребител №1 в света

200 ~ 3 мин. четене

Еврото поевтиня днес срещу долара, но остава близо до 4-месечния връх след слабите данни за пазара на труда в САЩ, които засилиха спекулациите, че Федералният резерв ще стартира през следващата седмица нови монетарни стимули.

Единната валута, която вече получи подкрепа от плана на ЕЦБ да помогне за намаляване на лихвите, слезе днес срещу зелените пари до 1.2780. Тя обаче задържа по-голяма част от печалбите от петък, когато нарасна до 1.2818, което е най-високо ниво за последните близо 4 месеца.

Спадовете на еврото вероятно ще бъдат ограничени до двудневното заседание на ФЕД, което свършва в четвъртък. Ако ФЕД оповести нови покупки на облигации и конституционния съд в Германия защити постоянния спасителен фонд на еврозоната в сряда, то еврото може да нарасне към нива от 1.30 срещу долара. Това обаче не означава еднопосочен растеж, тъй като инвеститорите вероятно ще обърнат внимание и на развитията в Гърция и Испания.

Според технически анализатори факта, че евро/долар се е изкачило над върха от юни на 1.2750 е позитивен за еврото. Възможно ниво на съпротива е 200-дневната пълзяща средна, която преминава в момента през 1.2838 и нивата около 1.2995, където се намира дъно от средата на април, което преди беше ниво на подкрепа, а сега ще играе ролята на съпротива.

Проучване на Ройтерс след доклада за трудовата заетост в САЩ показа, че икономистите виждат 60% шанс за монетарни стимули от ФЕД през тази седмица. За сравнение през август шанса се оценяваше на 45%. Нови стимули от ФЕД ще направят долара привлекателен за използване от инвеститорите като финансираща валута за покупки на по-доходни активи. Тези очаквания дават подкрепа на австралийския долар, който удари в петък 2-седмичен връх над 1.04 срещу американския си съименик. Удивителното в растежа е, че австралийския долар възвърна 50% от спада за целия август в рамките само на две сесии. Днес той се котира на 1.0355.

Долар/йена спадна минимално до 78.20 и приближава едномесечното дъно от петък на 78.02. Възможно е японските власти да усилят риториката срещу покачването на йената ако долара падне под 77.90, което е дъното от началото на август.

Златото расте, докато Китай е на път да стане потребител №1 в света

Златото нарасна днес към шест и половина месечния връх, който удари в петък, подкрепено от очакванията за предстоящи монетарни стимули от Федералния резерв след последните лоши данни за пазара на труда в САЩ. Те показаха значително забавяне през август, което увеличи спекулациите за обявяване на нов рунд от покупки на активи от ФЕД. По-облекчена монетарна политика води до очаквания за растяща инфлация и кара инвеститорите да търсят златото, което е добра защита срещу нарастващите цени.

Спот цената тази сутрин е 1737 долара за тройунция при покачване в петък до 1741 долара за тройунция, което е най-високо ниво след 29 февруари. При действия на ФЕД жълтият метал може и да преодолее границата от 1800 долара за тройунция. Техническите анализатори също са позитивно настроени и не изключват още днес растеж до 1786 долара за тройунция.

След месеци на скучна търговия пазара се оживи през август, тъй като централните банки, по-специално ФЕД и ЕЦБ, сигнализираха че ще приемат нови стимули, за да помогнат на затруднените си икономики. Златото поскъпна със 7% през последните три седмици, докато за същия период среброто се покачи с 20%. В момента те вече са свръхкупени и това може да доведе до частични корекции в следствие теглене на печалби.

При другите новини нетният износ на злато от Хонг-Конг към Китай през юли нарасна с 13% за месеца до 46 тона, второто най-високо ниво през тази година след април. Това сигнализира, че Китай е на път да задмине Индия през тази година като най-големия в света потребител на злато.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg